Athena

Athena, United in Olympic Athlete Health (UOAH)

Opdracht in samenwerking met Jonkergouw Kunstwerk in 2016, voor een serie van zeven werken bij de viering van de accreditatie van de Amsterdam Collaboration for Health and Safety in Sports (ACHSS) door het Internationale Olympische Comité (IOC). ACHSS is ontstaan vanuit een samenwerking tussen de afdelingen Sociale Geneeskunde van het VUmc en Orthopedie van het AMC, waarbij de preventie en behandeling van sportletsels bij Olympische atleten in breedste zin het uitgangspunt is.

» lees verder

Hoe verhoudt mijn werk voor deze opdracht zich tot de inspanningen voor de totstandkoming van het onderzoekscentrum in Amsterdam.

In mijn werk onderzoek ik de mens. Niet alleen de fysieke maar vooral ook de psyche, de emoties. Figuratie van de vrouw staat daarvoor in mijn werk vaak symbool. Voor deze serie heb ik als uitgangspunt een sportieve vrouwfiguur genomen. Verbeeld ten voeten uit, staand, in of op een of meerdere elkaar overlappende cirkels.
De cirkel in het logo met olympische ringen staat voor verbondenheid van de vijf werelddelen en het samenkomen van sporters uit alle landen van de wereld. De ringen symboliseren de eenheid en sportiviteit onder gelijke omstandigheden.
De cirkel in dit werk fungeert ook als moment van bezinning en veiligheid. Een veilige plek om even stil te staan, om te onderzoeken.

Er is beweging in de vorm van lijnen die op verschillende manieren door het lichaam lopen. En er zijn benen die het beeld in en uitlopen, als een komen en gaan. Achter de vrouw staan figuren of is ze het zelf in een andere houding of zijn het reflecties. Onderweg vallen er beeldelementen en technieken af en komen er nieuwe bij. Beslissingen die genomen zijn kun je nog zien in het werk.

Het geheel is opgebouwd uit de kleuren blauw grijs en zwart. Ieder werk bestaat uit meerdere drukgangen van diverse lino- en hout platen. De combinatie van de verschillende platen en technieken, ofwel de samenwerking, de som daarvan is meer dan een enkele druk alleen. Door de platen op verschillende manieren samen te voegen ontstaan beelden, met een eigen karakter en eigenschappen, elk beeld is uniek.

Afmetingen drukvlak 60 x 42 cm, papier 70 x 50 cm, ingelijst 60 x 80 cm

» sluiten

Athena

Athena, een Griekse godin, ook wel Pallas Athena, onder andere bekend als godin van wijsheid en de beschermer van kunsten wetenschappen en handwerken. Maar ook van het wijze krijgsbeleid. In dit geval gewapend met een schild als tweede huid, waar ze ten voeten uit, deels achter verborgen staat.
Gedrukt met droge naald en ets op lino, in twee kleuren inkt op oliebasis, op handgeschept Thais papier met Kozo (afmeting 35 x 20 cm).

Scroll naar boven