De Moederschool

Comenius schreef al dat je kinderen zeer serieus moet nemen, want: ‘Wat je jong leert, geeft houvast in de volwassenheid’. Uit onderzoek blijkt nu dat de ontwikkeling van een kind tot zijn achtste jaar cruciaal is voor het hele leven.
Om ouders hun kinderen te helpen ontwikkelen beschreef Comenius, in De Moederschool, onder andere een aantal principes, dat belangrijk is bij de vorming van het jonge kind. Enkele voorbeelden daarvan zijn: moraliteit en deugdzaamheid, soberheid, netheid, welwillendheid, geduld en beheersing.

» lees verder

Net als Comenius beschouwde men kinderen als een zeer kostbaar goed in de Gouden Eeuw, vanwege het geloof en waarschijnlijk ook als gevolg van het feit dat in die tijd kindersterfte enorm was. Dit is waarschijnlijk ook een van de redenen waardoor in Nederland, destijds, zoveel kinderportretten vervaardigd zijn.
Kinderen werden vaak ten voeten uit geschilderd, meestal met hun hond, pop of ander speelgoed bij zich. Soms met voorwerpen die een diepere symbolische betekenis hadden. Representatie van de kinderen was belangrijker dan speelsheid.

In mijn linosneden heb ik de principes van Comenius en het typisch Nederlandse verschijnsel van de kinderportretten gecombineerd. Nu is echter niet de representatie van de kinderen, maar een interpretatie van de principes van belang.

Project van de Gooise Kunstkring met Huizer- en Comeniusmuseum, Naarden, 2010

Artikel Gooi- en Eemlander, door Margriet van Seumeren, 2010

» sluiten

Thema ‘Feest’

Voor de tentoonstelling Grafiek Ontrafeld, de 25e Grafiekbiënnale van de in St. Niklaas, België, 2011, met het thema ’Feest’, zond ik drie prenten in van twee meisjes op weg naar een feest. Een ouder meisje gaat met haar jongere zusje op weg. Vooral het kleine meisje heeft het lastig. In de tweede prent is letterlijk haar innerlijk zichtbaar. Mensen zijn soms onzeker op feesten, maar dat is niet altijd zichtbaar voor de buitenwereld.

Artikel Gooi- en Eemlander, door Margriet van Seumeren, 2011 

Feest en Feestjurk

Sprookjeskinderen

Scroll naar boven