Karakters

Een ode aan eigenheid

Sinds het voorjaar van 2020 ben ik aan het werk gegaan met zelfgemaakt papier, gips, klei en diverse andere materialen. Dit bood mij nieuwe mogelijkheden om de mens te verbeelden en inmiddels is er een bont palet aan miniatuurkopjes ontstaan. Deze serie ‘Karakters’ genaamd, bestaat uit honderden kopjes gebaseerd op de verscheidenheid van de mens. Ieder kopje is anders, staat voor een individu, en maakt onderdeel uit van een groter geheel.
Verschillende eigenschappen van de mens zijn verbeeld, met herkenbare thema’s als identiteit, relaties, emoties, en leven en dood. Soms anekdotisch, symbolisch, emotioneel, raadselachtig of poëtisch, ieder met zijn eigen karakter.

» lees verder

Het werkproces
De basis, het papier, maak ik van de resten van drukpapier, inkttekeningen en of lino’s die ik in kleine stukjes verscheur en laat weken in water. Vervolgens vermaal ik ze met behulp van een staafmixer tot pulp. Met een schepraam schep ik de pulp tot vellen papier. Met behulp van deze vellen maak ik kopjes met een gipsen of rubberen mal en laat ze daarna drogen.

Met materialen, zoals verf, inkt, klei, zaagsel, gevonden voorwerpen en gips bewerk ik de kopjes. Ook gebruik ik wat er ontstaat tijdens het werk, zoals bijvoorbeeld het scheuren van papier en verf door het droogproces, in delen uiteen vallen van kopjes of kleur- en dikteverschillen en nog steeds ontdek ik nieuwe mogelijkheden.

Installatie
De installatie van een wand met kopjes is kleurrijk en divers. Vanwege het kleine formaat van de kopjes, gemiddeld 7 x 5 x 3 cm, moet je inzoomen, wat het naar binnen kijken, het waarnemen, versterkt. Net als bij het werkproces ontwikkelen de mogelijkheden voor dit project en de presentatie zich nog steeds.

» sluiten

Exposities en diversen

Scroll naar top