Karakters

Een ode aan eigenheid

De serie ‘Karakters’ bestaat uit honderden miniatuurkopjes van papier waaraan allerlei materialen zijn toegevoegd. Verschillende eigenschappen van de mens zijn verbeeld met herkenbare thema’s als identiteit, relaties, emoties en leven en dood. Soms anekdotisch, symbolisch, emotioneel, raadselachtig of poëtisch. Een eindeloze diversiteit wordt gesuggereerd en deze roept verwondering op. Ieder kopje is anders en uniek, een persoonlijkheid, en maakt deel uit van een groter geheel, de een niet beter dan de ander.

» lees verder

Het werkproces
De basis van ieder kopje is van papier. Papier dat is gemaakt van de resten van diverse soorten papier. Inkttekeningen en lino’s, worden in kleine stukjes gescheurd, in water geweekt en vervolgens tot pulp vermalen. Soms zijn er ook andere materialen, zoals katoen en zaagsel, aan de pulp toegevoegd. Met een schepraam worden vellen papier geschept uit de pulp. Hiervan worden de kopjes met een gipsen of rubberen mal gemaakt.

De kopjes worden na droging bewerkt met diverse materialen, zoals verf, inkt, klei, gips en gevonden voorwerpen. Tijdens het creëren ontstaan soms vanzelf bruikbare beeldelementen, zoals het scheuren van het papier of het craqueleren van de verf.

Installatie
De installatie van een wand met kopjes is kleurrijk en divers, net als de verzameling eigenschappen die mensen uniek maakt. Vanwege het kleine formaat van de kopjes, gemiddeld 7 x 5 x 3 cm, moet je inzoomen, wat het naar binnen kijken, het waarnemen, versterkt.

» sluiten


Puur papier voorbij
Recensie Frank van der Ploeg
Museumtijdschrift, augustus 2022

Exposities en diversen

Werk in uitvoering

Scroll naar boven