Maskers

Verbergen en onthullen

Het boeit mij om menselijke verhalen en emoties te onderzoeken in mijn werk. In deze serie onderzocht ik het gezicht dat we aan de wereld laten zien, en dat niet altijd overeen komt met hoe we ons voelen. Wat gaat er schuil achter de façade.

Het Latijnse woord ‘persona’ betekent masker. Hiermee werd het masker aangeduid dat toneelspelers in de oudheid droegen, waardoor duidelijk zichtbaar was welk karakter zij representeerden. Ook in de commedia dell‘arte, 16e tot 18e eeuw werden volop maskers gebruikt om karakteristieke personages te versterken. Het masker heeft in het Westen vaak een betekenis van verhullen; het verbergt de echte situatie of persoon. Werkelijke gevoelens, woorden en betekenissen zijn achter een masker verborgen.

» lees verder

In deze serie Maskers, zijn de gezichten, net als bij een persoonlijkheid, opgebouwd uit meerdere lagen. De gezichten worden niet verborgen achter een voorzetmasker. De maskers zijn als het ware op de gezichten gedrukt, net als bij Pierrot, een karakter uit de commedia dell’arte, die zijn gezicht beschilderde.

Bedrukte lagen transparante stof en papier, vormen een doorzichtig masker, een tweede huid, die gezichtsuitdrukkingen, deels verbergen en tegelijk onthullen.

» sluiten

Scroll naar boven