Papieren bakjes en rituelen

Rites de passage

Rituelen zijn onderdeel van ons leven. We gebruiken ze op verschillende momenten zoals tijdens een uitvaart, kerkdienst, geboorte, huwelijk of ontgroening.
Elk ritueel heeft zijn eigen boodschap en betekenis. Rituelen kunnen spiritueel, verbindend, helend, bezwerend en dwingend zijn.
Een overgangsritueel of ‘rite de passage’ is vaak een ritueel dat de verandering in sociale of seksuele status van iemand markeert maar kan ook gebruikt worden bij de zoektocht naar antwoorden bij levensvragen en crisismomenten.

» lees verder

Papieren bakjes kunnen onderdeel zijn van zo’n ritueel. Je kan er emoties en gedachten in kwijt, je kan je liefde of je gemis vormgeven, je kan iets dat er niet is aanwezig maken, je kan dingen die niet in taal te vatten zijn toch naar buiten brengen. Zo kan op een symbolische manier uiting en zin gegeven worden aan een belangrijke gebeurtenis in je leven.

Mijn serie Rite de passage 1, markeert een gemis van een dierbare. De papieren bakjes zijn gemaakt van papierpulp in combinatie met etsjes uit de serie Horen, zien en zwijgen. Na het drogen zijn de bakjes bewerkt zodat ze niet meer direct oplossen in water.

» sluiten

Diversen

Scroll naar top